Cine suntem

A- A+

Campus Pride – Campanii comunitare de advocacy pentru universități sigure este un proiect derulat de MozaiQ LGBT (București), Pride Romania (Cluj-Napoca) și Identity.Education (Timișoara) împreună cu Samtökin ’78 – The National Queer Association of Iceland care urmărește crearea unui spațiu primitor și sigur și a unui climat de acceptare pentru studenții LGBTI din România.

Suntem conștienți că această călătorie pe care o începem nu este una simplă, însă noi credem că este necesară pentru toți actualii și viitorii studenți care văd o universitate a viitorului, în care fiecare dintre identitățile noastre este acceptată, respectată și valorificată.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!

 

Istoric Campus Pride

După o scurtă pauză, proiectul a fost revitalizat odată cu anul 2021. În acest an proiectul a demarat mai multe acțiuni și evenimente în București, Cluj și Timișoara, dar și online, printre care:

 • Discuții cu studenți LGBT Campus Pride Talks (în toate cele 3 orașe)
 • Petreceri comunitare
 • Târg de inițiative
 • Participarea la Marșul Pride 2021
 • Evenimente culturale și comunitare
 • Tramvaiul Rainbow
 • Campus Pride Leadership Summer School
 • Deschiderea Centrelor Campus Pride (în toate cele 3 orașe)
 • Evenimente sociale, inclusiv în Centrele Campus Pride din cele 3 orașe
 • Evenimente în cadrul PRIDE și Luna Istoriei LGBT 2021
 • Parteneriat cu mai multe asociații studențești

Pentru anii 2021-2022 ne-am propus să aflăm împreună care sunt realitățile din universitățile din România pentru studenții LGBT. Ne dorim să ne uităm cu atenție, împreună, la politicile de incluziune din mediul universitar din România și să propunem un sistem de evaluare a universităților și facultăților din țară, sub forma unui Campus Pride Index.

Octombrie 2015

Luna octombrie a anului 2015 a debutat cu Lansarea Campus Pride București (https://fb.me/e/1pyZPL9Ax), aceasta fiind urmată de evenimente culturale, precum Campus Pride: Queer movie night by FAQiff (https://fb.me/e/WEcdafIM), pentru ca mai apoi Campus Pride să lanseze prima Seară de Board Games (https://fb.me/e/14VJmcBry). În continuare s-a dezlănțuit un val de evenimente dinamice menite să aducă comunitatea de studenți mai aproape. Campus Pride: Student Party (https://fb.me/e/i9wawGf7n), Halloqueer by Campus Pride (https://fb.me/e/dGzc2ITxP), fiind doar câteva dintre acestea.

 

Noiembrie 2015

Luna noiembrie este marcată de evenimente cu teme importante pentru studenți, începem cu o dezbatere pe subiecte ce țin de identitatea de gen în cadrul întâlnirii TRANSmart (https://fb.me/e/NPbj7Voe), pentru ca mai apoi să organizăm QUEER Academy – Leadership Seminar (https://fb.me/e/4vGglP1JP) – eveniment targetat celor care vor să se implice mai mult în comunitate, care a avut ca finalitate calendarul Lunii Istoriei Queer din februarie 2016.

 

Decembrie 2015

În decembrie Campus Pride organizează evenimente care să îi ajute pe studenții queer să înțeleagă ce presupune munca de activist. De aceea începem cu un Workshop pentru universități mai sigure (https://fb.me/e/3BIdG2SW8), unde le-au fost oferite sfaturi și îndrumări atât pentru cum se pot implica mai mult în comunitate, cât și pentru ce înseamn mai exact organizarea comunitară, ce putem face pentru a crea un cadru primitor pentru comunitatea LGBTQ+ în universități ș.a.m.d. Scurtmetraje LGBT: Retrospectiva ARES (https://fb.me/e/1xbzlDUyN) lansează în discuție importanța filmelor în viața studenților queer. La finele lunii, Asociația MozaiQ îi aduce pe studenți în fața unei situații critice: familiile evacuate de pe strada Vulturilor. Astfel Solidaritate cu oamenii pe de Vulturilor (https://fb.me/e/O1Ocd86l) se transformă în prima întâlnire a studenților cu viața de teren a unui activist.

 

Februarie 2016

Alături de COC Nederland, Campus Pride continuă seria de workshopuri. În februarie ne concentrăm pe Construind Cluburi Studențeși LGBT în universități din România (https://fb.me/e/AdzpS70b), workshop care se urmărește dezvoltarea ideilor din decembrie 2015. Pentru a păstra spiritele încinse Campus Pride organizează o seară de Laser Tag (https://fb.me/e/2rcE9Lhy3).

Aprilie 2016

Un nou workshop este punctul central al lunii aprilie, Cum să gestionezi o alianță studențească LGBT (https://fb.me/e/dqSksmZAA). Scopul acestei întâlniri este ca studenții să învețe cum să creeze o alianță gay-straight în cadrul unității lor de învățământ, cum să coordoneze echipa  de voluntari și cum să fie  gazda unui eveniment.

 

Iunie 2016

LUNA PRIDE!!!! Cu toții/toatele așteptăm cu nerăbdare momentul în care Bucharest Pride (https://fb.me/e/LUlOhApl) se deschide. O săptămâna pline de eveniemte, de petreceri și de voie bună, toate pentru comunitatea LGBTQ+. În plus, pentru că fiecare dintre noi trebuie să se simtă auzit/ă Campus Pride te invită la un Workshop Creativ (https://fb.me/e/3jp24GDDO) pentru a crea pancarte și  lozinci care vor fi scandate în timpul marșului.

 

Septembrie 2016

Echipa noastră s-a hotărât să-și mărească echipa, de aceea în luna septembrie se organizează un Workshop de Recrutare (https://fb.me/e/1XTnA5RPY) a viitorilor membrii Campus Pride. Procesul este unul destul de complex, mai ales pentru că vrem să găsim oamenii potriviți pentru jobul potrivit, astfel recrutarea s-a finalizat în luna următoare.

Octombrie 2016

În luna octombrie 2016 am creat Săptămâna Aliaților (https://fb.me/e/2mz03wgfj), eveniment dedicat să aducă împreună comunitatea de studenți queer cu cea a studenților aliați. Anul universitar Campus Pride (https://fb.me/e/33gSbc26B) se deschide cu  evenimentul ”Singura alegere ține de atitudine” în care dezbatem realitățile și experiențele studenților LGBT din mediul universitar din București.  Cum echipa noastră are în vedere o dezvoltare multidisciplinară a studenților, în această lună am pregătit Vernisaj- Deschiderea Săptămânii Aliaților (https://fb.me/e/1vLElt2fU), Teatru Forum & Storytelling (https://fb.me/e/1qDKp5311), Dezbatere – Asumarea etichetei de aliat (https://fb.me/e/13XPSZK6A) și Biblioteca vie (https://fb.me/e/1rnDlP0VB). În plus, pentru că știm cât de benefic pentru studiu este să o distracție bună, am organizat BoredGays Night (https://fb.me/e/3TQpMI6Hf), Quiz Night (https://fb.me/e/WICJawvP), Karaoke Night (https://fb.me/e/2t9hTt52M) și  Queer Party (https://fb.me/e/49qlW4LEC).

 

Noiembrie 2016

Comunitatea queer vine în toate formele și culorile posibile, iar Campus Pride sărbătorește diversitatea spiritului uman prin Ziua Solidarității cu Persoanele Intersex (https://fb.me/e/3RycmnD99), Transgender Day of Remembrance (https://fb.me/e/19OoiXxQf) și Asexual Visibility Day (https://fb.me/e/17U0F0vvC).  În plus, pentu că ne place cinematografia am organiza împreună  cu CineMazaz o seară în care să vizionăm împreună The Danish Girl (https://fb.me/e/171IjAoh1).

 

Decembrie 2016

Pentru că persoanele queer nu dorm niciodată,  How Queers Stole the Chrismas (https://fb.me/e/4hQlpCym7) este ocazia perfectă pentru a vă etala mișcările de dans și de  a uita de stresul sărbătorilor și al sesiunii.

 

Februarie 2017

După experiența Balului Queer, echipa noastră este nerăbdătare să revadă studențimea queer la o petrecere demnă de primele luni ale anului, Campus Pride Party (https://fb.me/e/e9DIPPiNr).

 

Mai 2017

Luna mai începe cu un Workshop SexEd pentru tinerii LGBT (https://fb.me/e/IhvloLSf

) care își propune să ofere tinerilor resurse și materiale prezentate de specialiști în educație sexuală pe teme precum boli cu transmitere sexuală, riscuri, măsuri de protecție, norme sociale și altele. Pe data de 21 mai echipa Campus Pride a pregătit un After Pride Brunch (https://fb.me/e/3GqtidUhH) la Volum 4 pentru a ne relaxa cum se cuvine după marș.

 

Iunie 2017

Ce facem când o persoană este atacată verbal pe stradă? Cum decidem dacă este sigur să intervenim într-o situație? Cum ne asigurăm că prin intervenția noastră nu escaladăm o situație violentă sau potențial violentă? Sunt unele dintre întrebările la care am răspuns în timpul discuției Cum intervenim în cazurile de violență fizică și verbală (https://fb.me/e/M0SwsE7S)

 

Octombrie 2017

Back to school Party (https://fb.me/e/2Jol33gcE) oferă studenților din București un motiv de veselie. Chiar dacă luna octombrie poate fi una nu foarte așteptată de studenți,  noi suntem de părere că o petrecere bună face totul mai roz. În acest an universitar ne propunem să vă vedem cât mai des și să transformăm acest grup social într-o veritabilă comunitate. Aducem în discuție problema persoanelor LGBTQ+ în mediile academice, proiectând filmul de comedie Geography Club (https://fb.me/e/dii0b43o9).

Noiembrie 2017

La HallowQueer (https://fb.me/e/13JJCYOfc) în 2017, ne-am distrat în moduri spooky împreună cu studenții pe ritmuri gay.

 

Noiembrie 2018

Episoade de homofobie, marginalizare și o lipsă de toleranță și acceptare sunt doar câteva din problemele cu care studenții LGBT se confruntă în fiecare zi. Din această cauză, Campus Pride și-a propus să ajute acești studenți prin a crea spații safe, sesiuni de informare, evenimente culturale și sociale în care studenții să fie implicați și să arătăm ca vocea lor este puternică. Totul începând, desigur, cu o petrecere – PROUD ✰ Campus Pride Party (https://fb.me/e/19uyrkr2G)

 

Decembrie 2018

În prima parte a lunii, Campus Pride te invită la  workshop-ul Unlock your Cultural Intelligence (https://fb.me/e/43CdTZy6G  & https://fb.me/e/Ec1FOHoB) menit să schimbe percepțiile și mentalitățile, dar să creeze o punte de legătură între oameni diferiți, care împart același scop. Brave to be me (https://fb.me/e/3fR). Te invităm la o expoziție

foto în care 7 studenți și un licean ne arată și ne povestesc despre experiența pe care o au la facultate și liceu.